A digitális pénzek világában van még létjogosultsága annak, hogy mi is kipróbálhassuk magunkat egyszerűen és gyorsan az otthoni kisebb-nagyobb teljesítményű számítógépünkkel is, mindenféle célhardveres ASIC gépek nélkül.

Igaz a teljesítmény adott körülmények között nem lesz annyi, mint egy a feladatra tervezett ASIC gép esetében, de ezt sem lehet annyira egyértelműen rápecsételni a gondolatmenetre hisz aki nem sajnálja a pénzt megfelelő processzorok és videokártyák beszerzésére könnyedén túl tud szárnyalni egy ASIC gépet is.

A KriptoBlog.hu alapvető céljai között legfőképp a bányászattal és az ezekhez szükséges hardverek szoftverek bemutatása, lenne az elsődleges cél, azonban nem szabad csak és kizárólag erre hagyatkoznunk, azonban most itt az idő, hogy egy kicsit belevágjunk a hardveres bányászatba.

Sajnos azonban jelen állás szerint van egy kis probléma ezzel az otthoni számítógépes pénzkeresési dologgal melyek pontokba szedve a következők lennének:

  • A feladatra megfelelő és kevésbé megfelelő videókártyák árai nagyon magasan vannak,
    • egyrészt a hatalmas kereslet miatt, amit a GPU bányász RIG-ek csak fokoznak,
    • másrészt a hardvergyártók által lefoglalt termelési kapacitás véges és a lefoglalt időszakokkal sem lehet csak úgy pikk-pakk variálni,
    • és nem elfelejteni a számítógépes játékos tábort a Gamer piacot sem, akik állnak egyre inkább a hardvergyártók is, hisz ha már lesznek cél-cél hardverek vagyis olyan ASIC gépek amik megoldást kínálak a jelenlegi videókártyás bányászat helyett, akkor az nVidia és az AMD-Ati kombónak maradnak a játékosok akikre most egyre inkább oda kell figyelniük.
  • Nehéz korrekt áron rész alkotó elemeket találni a piacon, de még az elfogadhatatlan áron is nagyon sok pocsék, ócska hulladékot árulnak GPU RIG keret meg hasonló neveken, a PCIe Rieserekről meg már végképp ne is beszéljünk. Vagyis nagyon oda kell figyelni ki mibe nyúlbele manapság.
  • A legtöbb otthoni számítógép energiaigénye sokkal magasabb mint amennyit „termelni” képes, így eléggé rizikós lenne úgy belevágni valamibe, hogy termelünk havi 3 USA dollárt, cserébe kifizetünk havi 20.000 Ft-nyi villanyszámlát.
  • A legtöbb laptopban hiába van dedikált grafikus kártya, messze nem alkalmasak a folyamatos nagy teljesítményű 0-24-es terhelésre már csak a korlátozott hűtési teéjesítményük miatt sem, vagyis ha már a hőelvezetés nem bírja, akkor az amúgy sem túl fényes teéjesítmény még jobban csökken
  • Gyakorlatilag a bányász szoftvert futtató számítógépet másra nem igazán tudjuk használni, vagy csak részben, kisebb nagyobb kellemetlenségek árán.
  • Egy szoftver sem 100%-os így ha nem is feltétlen folyamatos de mégis sűrű felügyeletet igényelnek a gép(ek).

Ebből adódóan szeretnénk valami iránymutatást adni azon vállalkozó kedvű olvasóinknak, akiket érdekel az otthoni számítógépes erőforrásokkal egészen pontosan videókártyákkal való bányászat és ki is szeretnék ezt próbálni minél előbb.

Egyik gyártó sem támogat minket így a piacon elérhető és működőképes megoldásokat fogjuk tudni csak bemutatni, azt se felejtsük el, hogy mi inkább a biztosra alapoznánk mintsem a kínai, távol keleti 30-60-90 napos, „talán megjön” talán nem beszerzési forrásokra, így leginkább azon hardverekről lesz szó, amiket itthon is be tudunk szerezni, biztonságosan és garantáltan úgy ahogy azt a törvény elő írja a webáruházak számára.

 

Folytatjuk…