Az egyre jobban növekedő számítási teljesítményt nehéz kiszolgálni, az altocinok iránti kereslet mérséklődése pedig magával hozza azt a reményvesztett helyzetet, hogy az amúgy is nagyon drága videokártyák jövedelmezősége az áramfogyasztásukat figyelembe véve kezd a nulla felé haladni.

Az, hogy egy NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB-os modell ameddig január végén-február elején napi $2-4 profitot is hozott addig most március közepére jó, hogy ha a napi kerek $1 bevételt képes teljesíteni. A 1080Ti kártyák ennek kb., a dupláját hozzák 24 órában azonban a magasabb fogyasztást figyelembe véve talán még rosszabb helyzetben vannak, mint a 1060-asok.

De akkor mégis mi a megoldás, ha nem akarjuk már csak azért sem lehúzni a rolót eladni az összes hardveres cuccunkat a piacon és teljesen befejezni a bányászatot? Ha van felesleges Merevlemez kapacitásod és nem akarsz várakozni arra, hogy valaki fel is használja (pl., Storj: https://storj.io) akkor neki kell fogni a Merevlemez kapacitásának a másjellegű felhasználásának.

Ekkor jön egy jó lehetőség a BURST Coin melyet egyszerűen csak nevezzünk BURST-nek. Ennek a lényege az, hogy a számítógéped jóval alacsonyabb áramfogyasztás mellett képes kapcsolódni a BURST hálózatához, ahol gyakorlatilag a pár Wattot fogyasztó merevlemezeiddel kell csak számolni mely a videókártyákhoz képest elenyésző hőt termel és mégis profitot hozhat számodra.

A bányászat elkezdésének lépéseit egy későbbi cikkben próbálom majd bemutatni, olyan módon mely jelen pillanatban is életképes tud lenni, addig is inkább a legfontosabb oldalakról essen pár szó:

  • A hivatalos oldal, ahol a legtöbb információ beszerezhető és a BURST pénztárca is letölthető:
  • Kalkulátor, ahol elegendő csak a lemezünk méretét megadni a Total Plot Size résznél és máris láthatjuk alatta, hogy 30 nap alatt mennyi Burstot tudunk kibányászni. A jobb oldalon Price Calculator résznél az Amount után beírjuk a kapott értéket és a Total EUR-USD-BTC résznél láthatjuk, hogy mekkora profiutunk származhat ebből az egészből:
  • A merevlemez előkészítéséhez (Plotting) szükséges programot találjuk meg itt, erről részletesen később írok:

Profit: Jól látható a fenti hivatkozások között is, hogy ha van esetleg otthon egy 10TB-os merevlemezünk 1 vagy kettő darabból vagy kitudja hányból, akkor havi +- 5€ bevétel a semmihez képest jobb. De nem gondolom azt, hogy ezért megérné azonnal futni a boltba és merevlemezekből feltankolni. Még akkor sem, ha a videokártyák árai jelen pillanatban az hihetetlen magasságokban vannak. Egy 10TB-os lemez +- 80-100.000 Ft-os befektetést jelent, ami a havi +- 5€ bevétel mellett is több mint 50 hónapos megtérülést eredményez. Ez nagyon hosszú idő, és egyáltalán nem nevezhető jó befektetésnek.

BURST Coin bányászati kalkulátor: https://explore.burst.cryptoguru.org/tool/calculate

Azonban arról se feledkezzünk meg, hogy jelen pillanatban a BURST Coin jelenlegi árfolyama: $0.02091780 dollár és €0.01701151 euró. De ha ez feljebb megy, na akkor kezdhetünk el beszélni a profitról igazából, és akkor lesz jelentősége annak, hogy mennyi az annyi, amennyi BURST érmével fogunk rendelkezni az adott pillanatban. Hasonló a szituáció, mint amikor $10.000ért volt aki kettő darab Pizzát rendelt.

Ő nem volt buta ember, hisz akkor a Bitcoin annyit ért, hogy csoda volt, hogy kapni lehetett belőle 2 darab Pizzát. Most a BURST érmékre is hasonlóan tekintsünk, jelen pillanatban kb., 1.000 Burst érmével tudnánk venni 2 pizzát de ha a BURST árfolyama is olyan tekintélyes összegű lesz, mint a Bitcoin árfolyama akkor kell majd kiszámolni, hogy a 10TB-os merevlemezünk mit hozott össze nekünk. Valahol évi 3.600 BURST kibányászásával számolhatunk amire egy 10TB-os lemez jelenleg képes tud lenni.

A 3.600 BURST érme jelen pillanatban (2018.03.17.) 60€ ér, 0.01701151€ árfolyam mellett. Ha a BURST árfolyama átlépi az 1€- akkor az +- 6.000€ lesz, a 10TB-os lemezünkkel számolva. Na ott már akkor igazán jó kis profit lenne a kezdeti 80-100.000 Ft-os befektetés egy 10TB-os lemezbe… 😀 Azonban ez csak képzelgés, hisz lehet ez is, de lehet az is, hogy a BUSRT még annyit sem fog érni egy év múlva mint amennyin most áll.

Akkor mégis kinek jó ez? Annak, akinek van otthon felesleges merevlemez kapacitása. Én is összeszedtem az itt ott elfekvő vagy már nem üzemelő berendezésekben lévő merevlemezeimet és össze is tudtam rakni 4 darab 500GB-os, egy 1TB és egy 2TB-os lemezből összesen 5TB kapacitást, ami nem rossz ahhoz, hogy elkezdjük. Mégis fontos megemlíteni, hogy ehhez nem kellett beruháznom semmit, ezeket a lemezeket évekkel ezelőtt, vásároltam. Ezek között volt, ami egy játékkonzolból, vagy egy tönkrement laptop-ból és számos más cuccból kerültek ki. Ez így még rendben van, de csak a BURST érdekében merevlemezt venni… Nem, még nem… De azért kipróbálni miért is ne! 😀

Azoknak jó még ez az egész, akinek olyan mennyiségű felesleges tárhelye van, ami lehetővé teszi azt, hogy pillanatok alatt beugorhasson a BURST kínálta bányászati lehetőségbe. Ilyen lehet pl., egy nem túl jól menő Webhoszting vállalkozás, vagy egy bezárni készülő PC bolt, akinek évekkel ezelőtti készletek állnak a raktárban. Persze ez is csak feltételezés, hisz kitudja van -e ilyen cég vagy bármi hasonló. Folytatjuk…