Miért lenne az?  Mi abban az illegális, hogy egy szabványos JavaScript kód felhasználja a böngészőn keresztül a számítógéped számítási kapacitását? Emlékszel még a Netscape böngészőre, és Brendan Eich nevére? Ő volt a Netscape Communications mérnöke, aki kifejlesztette a JavaScript programozási nyelvet még az ezredforduló előtt.

A JavaScript gyakorlatilag majdhogynem az összes weboldalon jelen van a komplett világhálót alapul véve és az alapvető működés egyik feltételei között szerepel. Ez nem jelenti azt, hogy JavaScript nélkül nem létezhetne az Internet, de ha már van akkor miért ne használjuk?

A CoinHive pedig épp a JavaScript lehetőségeit használja ki arra, hogy egy weboldalon a szerzőt valamilyen módon támogassa. A Coinhive nem egy vírus, nem egy kémprogram és legfőképp nem egy illegális eszköz, ami az internetes társadalmat a sárba akarná döngölni.

A Coinhive egy megoldás arra, hogy egy weboldalt ne keljen teletömni hirdetésekkel és idegesíteni az olvasókat azzal, hogy kergessék az X-et, hogy be tudják zárni az idegesítő felugráló, össze vissza ugrándozó, mindenhova bemászó hirdetéseket. Jó szórakozás YouTube videónézegetés közben az idegesítő reklámokat bezárogatni, meg várakozni arra, hogy átléphesd azt ami nem is érdekel? Ehhez képest a Coinhive nem mászik az arcodba, nem akar eladni semmi hulladékot, hanem egy dolgot csinál. Ameddig az „értékes” tartalmat olvasod addig kicsit dolgoztatja a számítógépedet.

Ez baj? Jajj igen sokan fel vannak háborodva, hogy belassul a játék tőle… Miféle játék? Ha egy weboldalon híreket vagy cikkeket olvasol akkor közben játszol is? Vagy miről beszélnek ezek az emberek? Én még soha nem akartam egyszerre egy FPS-el játszani miközben a HWSW-t olvastam…

A Coinhive megoldás arra, hogy a szerző vagy az oldal tulajdonosa a reklámbevételek helyett, a jövőt létrehozó matematikai művelet hosszú sorának a megoldásában, egy minimális szinten de részt vegyen. Mi ebben a kivetnivaló? Semmi!

A kivetnivaló abban van, hogy nagyon sok gennyes ember van a földön, akik bármiféle felkínálkozó lehetőségre olyan módon próbálnak meg lecsapni, ami nem elfogadható és így válik illegálissá az Ő tettük. Attól, hogy a Coinhive egy vírusmenetes, idegesítő reklámmentes megoldást nyújt arra, hogy a szerző bevételhez jusson, nem jelenti azt, hogy illegális lenne. Illegális az amikor valaki egy Coinhive kódot megpróbál olyan helyre becsempészni, amihez vagy semmi köze nincs, vagy szándékosan feltörte az oldalt annak reményében, hogy pénzhez juthasson.

A Coinhive nem illegális, azonban a gennyes felhasználók hozzáállása az már bizony az. Aki rossz szándékkal elrejt egy kódot az nem csak illegális hanem büntetőjogi felelősséggel is tartozik a tettéért. Az ilyen embereket el kell távolítani az internetről és máris nem csinálnak egy normálisnak induló alkalmazásból illegális az emberiséget fenyegető fegyvert, amiről a legtöbben még el is hiszik, hogy illegális, mert ezt írják páran… Nevetséges!

A Coinhive feltételrendszere kimondja, hogy az oldalra látogató felhasználót tájékoztatni kell arról, hogy az oldalon a CoinHive JavaScript mikró alkalmazás használni szeretné az olvasó gépének az erőforrásait. Az olvasó saját belátása szerint dönthet arról, hogy kíván -e élni azzal a lehetőséggel, hogy támogassa a szerzőt és a munkásságát vagy nem és azonnal leállíthatja a támogatást, vagyis a weboldalon keresztüli bányászat folyamatát. Egyben dönthet úgy is, hogy a teljesítményt csökkenti de mégis tiszteletben tartja a szerzőt és mégiscsak valamilyen mértékben, de támogatja.

A helyes hozzáállás ez lenne! Ennek is kell lennie! Jelenleg kísérleti stádiumban ezen az oldalon is fut a Coinhive JavaScript bányásza, azonban az olvasó nincsenek megtévesztve, nincs elrejtve, nincs eltitkolva előle. A legfelső oldalsori menüpontban be és kikapcsolható a böngészős bányászat és a teljesítmény is szabályozható. Cserébe egyetlen egy hirdetés sem szerepel az oldalon. Szóval akkor ez lenne illegális?

Ha szerinted igen úgy kérlek oszd meg velünk a hozzászólás résznél. Köszönjük!