Ha igen a válasz akkor kettő választási lehetőség van, az első az, hogy rendelsz egyet Kínából jelen állás szerint 3.000 – 4.000 USD áron aztán ha minden jól megy akkor sikerült is megérkeznie egy vagy kettő hónap alatt. Aztán jobb esetben nem egy darab téglát fogsz kibontani a csomagból.

Másik eshetőség, ha itthon egy már meglévő gépet próbálunk meg beszerezni jellemzően 800.000 Ft és 1.500.000 Ft között tápegységgel vagy anélkül. Ez sem tűnik nagyon reális opciónak hisz itt is olyan árak vannak, amiktől az ember eldobja a seprűnyelet.

Arról már ne is beszéljünk, hogy amekkora hangja van és amennyi áramot elfogyaszt messze túlszárnyaljuk a profitunkat a kiadásokkal. De akkor mégis mi a megoldás, van megoldás?

Naná, hogy van és nem is más személyében jön a megoldás, mint egy HashFlare.IO klón formájában. A csipet csapat tagjai még arra sem voltak képesek, hogy valami egyedi designnal feldobják az oldalt, mondván jó lesz a már ismert téma aztán csókolom, minek ezt túlcifrázni.

Szóval itt van nekünk az okos névválasztással kitalált Antminecloud.com akik a leírásuk szerint azzal a remek ötlettel startoltak valamikor 2017-ben, hogy vesznek 1.800 darab Bitmain féle AntMiner S9-es Bitcoin azaz SHA256 bányászgépet és az általuk biztosított teljesítményből a felhasználó kénye kedve szerint vásárolhat annyit amennyit csak szeretne vagy amennyit a pénztárcája elbír. Jelen pillanatban az ismertető szerint 1.250 AntMiner S9-es bányászgépet már be is üzemeltek, ezzel a teljes számítási kapacitásuk 16.875 TH/s lett.

Ez nem kevés hisz a CryptoCompare (https://www.cryptocompare.com/mining/calculator/btc?HashingPower=16875&HashingUnit=TH%2Fs&PowerConsumption=0&CostPerkWh=0&MiningPoolFee=0) kalkulátora szerint ha nekünk lenne otthon a túlméretezett AntMiner üzemeltetésre kihegyezett garázsunkban ennyi gépünk akkor havonta majdhogynem 500.000 USD-t kaszálnánk ami kb., 125 millió forint lenne havonta. Igaz a konkrét nyereség jóval alacsonyabb lenne mivel ennyi géphez kb., ha gépenként napi 40 kW árammal és kW óránként 30 Ft-os áramdíjjak számolunk akkor az napi 50.000 kW áramfogyasztás, ami napi 1.500.000 Ft-ba kerülne. Üzletnek még mindig üzlet hisz, ha 30 napos a hónap akkor is az áramszámla csak 45.000.000 Ft lenne, profitként pedig maradna 80.000.000 Ft, amit a nagytételes Bitmain AntMiner S9-esek vásárlása után az első hónapban kb., 300-350 gép vételára már vissza is jönne. Vagyis fél év sem kellene ahhoz, hogy a befektetett számítási kapacitást biztosító gépek ezután csak profitot termeljenek. Igaz a profit a Kínában 2-5 Ft / kW áron fogyasztható árammal összehasonlíthatatlan de azért, ha valaki ki akarná próbálni, mi mindent megtettünk a korrekt tájékoztatás érdekében.

 

Ennyi bőven elég lesz a cég alappilléreiről. Most akkor vessük bele magunkat és ismerjük meg a remekre-szabott csomagokat és a DEMO felületet. A főoldalon érdekes módon a BTC és USD fül eltérő teljesítményeket kínál, vélhetően az össze vissza összerakott oldal miatt lehet ez, de ne is ezzel foglalkozzunk hanem lépjünk be.

A belépést követőn máris megtalálhatjuk a belépési pontot amire nekünk szükségünk van, ez pedig nem más, mint a Hash-erő vásárlása. A legkisebb igényelhető teljesítmény a 100 GH/s azaz 0,1 TH/s a legnagyobb pedig 52.000 GH/s azaz 52 TH/s. A teljesség igénye nélkül pár választási lehetőség 12 hónapra vonatkozóan:

  • 100 GH/s a legkisebb csomag
  • 13.500 GH/s (13,5 TH/s) vagyis a Bitmain AntMiner S9 teljesítménye – meg fogja érni?
    • 12 hónapra a díj: 2.565 USD, ami mai árfolyamon (2017.02.01) számolva kb., 640.000 Ft (hoppácska)
    • A CryptoCompare (https://www.cryptocompare.com/mining/calculator/btc?HashingPower=13.5&HashingUnit=TH%2Fs&PowerConsumption=0&CostPerkWh=0&MiningPoolFee=0) kalkulátora szerint így (jelen állapot szerint) évi 4.860 USD-t fogunk tudni bezsebelni, ami mai árfolyamon számolva kb., 1.210.000 Ft
    • Azt figyelembe véve, hogy a belépési díjunk 640.000 Ft amennyiért lássuk be akár mi is kísérthetjük a sorsunkat és rendelhetünk egy ilyen gépet Kínából, vagy választhatjuk ezt, nem érünk el nagyobb profitot, mint megduplázzuk a befektetett összeget. Ehhez természetesen kell az, hogy a Bitcoin legalább egy év múlva is érjen annyit mint most, és viszonylag stabil maradjon az árfolyama.
    • Jó kérdés, hogy akkor? Megéri előfizetni egy kvázi „virtuális gépre” vagy vegyünk egyet magunknak? Nem szabad elfelejteni az áramszámlát! Egy ilyen gép kb., napi 40 kW-nyi elektromos áramot fogyaszt el, ez otthoni alapdíjjal kb., 45 Ft-al számolva éves szinten 657.000 Ft… Vagyis vettünk magunknak egy gépet kb., 600.000 Ft-ért és egy év alatt kifizettünk utána 600.000 Ft villanyszámlát, és kerestünk vele 1.200.000 Ft-ot… Akkor mit csináltunk? Semmit? Ööö… Nem feltétlen… Hisz a gép egy év múlva is a miénk lesz (feltéve ha nem adja be a kulcsot) és akkor már azt lehet mondani, na éves szinten 600.000 Ft-ot ha termel egy Bitmain AntMiner S9 akkor annyira nem is rossz a helyzet az ilyen bérlet jellegű konstrukciókhoz képest
    • A röghöz kötésről pedig már szót se ejtsünk, hisz ameddig egy saját géppel oda és olyan SHA256-os számításokat végezhetünk amilyeneket csak akarunk ellentétben az Antminecloud-al ahol csak és kizárólag a Bitcoint teremthetünk magunknak.
  • 52.000 GH/s (52 TH/s) vagyis a maximum amit venni tudunk
  • A helyzet változatlan, semmiféle kedvezmény nem jár a legnagyobb csomag megvásárlására sem, a profit ugyanannyi marad, legfeljebb a kockázat jóval-jóval nagyobb a közel 10.000 USD befektetése miatt.

 

Most akkor?

Nem tudom kik ők, nem ismerősek, az oldalukon a Facebook lapjukon semmi konkrét és megfogható információ nincs róluk. A kinézet ugyanaz, mint a HashFlare.IO esetében azonban nem vagyok biztos benne, hogy ők nem csak egy egyezerű másolatot készítettek és az sem biztos, hogy egyáltalán működik az oldalon leírt 1.250 Bitmain AntMiner S9 gép.

Én nem mernék belevágni, szerintem átverés! Ha egy 10-es skálán kellene értékelnem az Antminecloud.com megbízhatóságát 1-est adnák. Aztán majd az idő úgyis igazolni fogja a dolgokat. A kínai bányászati tilalom pedig jócskán fel fogja kavarni az állóvizet így szerintem ez az oldal egy pénzgyűjtés csak, semmi más. Vagyis bele ne merj vágni és még a legkisebb csomagot se vedd meg!

 

Akkor semmi más megoldás?

De van! A HashFlare.IO akiknél dönthetsz arról, hogy melyik „pool”-hoz csoportosítsa az előfizetett teljesítményedet, és nem csak SHA256 algoritmus van a repertoárban, így választhatsz más bányászati algoritmust is:

  • SHA256
  • Script
  • ETHASH (ETH)
  • EQUIHASH (ZEC)

Nekem ők már termeltek BTC-t amit sikeresen meg is kaptam, így legalább már valami kézzelfogható számomra van tőlük, de persze ez nem garancia arra, hogy ez így is fog maradni természetesen.

Nézz körül mit kínálnak ők és ha tetszik már 2,2 USD-től váltható egy évre 10 GH/s teljesítmény!