A napokban történt az, hogy egyik napról a másikra kettő korrektnek tűnő kábelemet is a kukába kellett dobnom mert egyszerűen elégtek. A videókártya tápellátásának megszűnése miatt a lekapcsolt videókártyán kívül más szerencsére nem történt az éjszaka kellős közepén persze.

Ami biztos, hogy a bányász rigek építése közben kifejezetten oda kell figyelni arra, hogy csak és kizárólag a legjobb minőségű tápegységekkel és kábelekkel fogjunk csak neki az építés utáni bekötésnek. Sokkal nagyobb kockázatot hordoznak magukban a noname vagy gagyi minőségű tápok és a hozzájuk adott kábelezési megoldások, mint az elsőre gondolnánk. Akár egy komplett lakástüzet is összehozhatunk, ha nem figyelünk erre kellőképp oda.

Egy Zalman ZM770-XT tápegység egészséges tápkábele…

Egy Zalman ZM770-XT tápegység egészséges tápkábele

Ami a legfontosabb! Ne rendeljünk ismeretlen gyártó által forgalmazott tápegységet megbízhatatlan forrásból. Értsd a megbízhatatlan forrás alatt Kínát is, hisz náluk sok esetben a bevizsgálási szakasz a címke nyomtatásnál véget is ér. Ez mégsem garancia arra, hogy amit megrendeltünk azzal minden rendben is lesz.

Egy Zalman ZM770-XT tápegység megolvadt kábelei

Most nem is az a lényeg, hogy kigyullad, vagy megolvadnak a kábelek, hanem a több tíz-száz ezer forintos alkatrészeinket is egy szempillantás alatt vághatjuk mindörökre a hardvertemetőbe mert egy kellemes túlfeszültség sem épp jótékony hatással van rájuk.

A bejegyzésben szereplő képek azokról a csatlakozókról készültek melyek nem bírták a gyűrődést és megadták magukat. A tápegység egészen pontosan egy Zalman ZM-770XT (http://www.zalman.co.kr/contents/products/view.html?no=259) típusú tápegység mely egészen pontosan 2009 májusa óta van velem így lassan 10 éves lesz de szerencsére még ma is toppon van. A táp egy 80Plus-Bronz besorolású táp de jelen esetben ez annyira nem is releváns.

Sokkal inkább lehet érdekes a következő kis számítás, hogy pontosan milyen feltételek megléte mellett történt az egyik kábel tápegységfelőli csatlakozójának a külső borításának a teljes mértékű elolvadása, valamint a Molex kábel olvadása is.

 • Zalman ZM-770XT – 4 darab 12V ág, áganként 20A terhelhetőséggel:
  • 100Watt: Alaplap + Intel i7-920 – A processzor 130 Wattos TDP-vel bír az alaplap egy Gigabyte X58 Extreme, a processzor túl öreg ahhoz, hogy használható legyen bányászatra, így nem terheli a tápot, de számoljunk az alaplap + processzor kombóra 100W-ot.
  • 75+75=150Watt: Kettő darab ASUS GTX1050Ti videókártya melyek a PCIe Rieseren keresztül kapják az áramot, a kettő együttes áramfelvétele +- 12,5Amper, így a külön választott 12V ágak miatt bőven bírja az egyik kábel, amin 3 darab SATA tápcsati van de csak a két kártya van bekötve róluk.
  • 120+120=240Watt: Kettő darab ASUS GTX1060 videókártya melyek szintén a PCIe Rieseren keresztül kapnak áramot egy kábelről melynek szintén 3 SATA csatlakozója van és külön 12V ágon vannak. De nem gondolom, hogy ez annyira jelentős lenne mivel nekik van egy 6 tűs PCIe tápcsatlakozó igényük is és mivel a tápegységnek pont 2 darab 6+2-es PCIe tápkábele is van így azon keresztül vannak megtáplálva.
 • A teljes rendszer fogyasztása így: 490Watt melyet a 770Wattos tápegység különöseb melegedés és ventilátor zaj nélkül teljesít.

Akkor mégis miért égett el egyszer a kettő 1060-as kártya közös csatlakozó kábelének a vége és a kipróbálás miatt leválasztott 1 darab GTX1060-as (külön PCIe 6 tűs táplálással) valamint GTX1050Ti kábelének Molex csatlakozója?

 • Ha nagyon pontosak akarunk lenni:
  • GTX1050Ti: 75Wattos TDP vagyis a két kártya 150Watt ami 12,5Amper.
  • GTX1060: 120Wattos TDP vagyis a két kártya 240Watt ami pont 20Amper.
   • DE! A pont 20Amper akkor lenne jogos, ha a PCIe Rieseren keresztül a PCIe sínen át kapná meg ezt az árammennyiséget és nem igényelne külön PCIe 6 tűs csatlakozót. (Abba most ne menjünk bele, hogy PCIe sínen nem kaphat ennyit, nem ez a lényeg…)
   • Most akkor hol van a kutya elásva? Mi itt a gond? A kábelek 18AWG jelöléssel rendelkeznek melyről mélyreható infók a Wikipédián (https://en.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge) találhatóak, akit nagyon érdekel.
  • AWG18:
   • Ez egészen pontosan 1.024mm (0.8230mm2) kábelátmérőt jelent. De az egyszerűbb számolás érdekében maradjunk az 1mm-es átmérőnél.
   • Csak az érdekesség kedvéért… A legtöbb háztartásban otthon a falban jellemzően 1,5mm-es kábelekkel oldják meg a villamos hálózat kiépítését, csillárokhoz és kapcsolókhoz vékonyabb vezeték is elég, hosszabbítók esetében jellemző az 1mm-es érvastagság, ilyen pl. a legtöbb narancssárga hosszabbító. De ez tényleg csak az érdekesség kedvéért, semmi köze a számítógépes tápokhoz és kábelekhez…
   • Van egy kalkulátor, (több is van de én most ezt választottam) ahol a DC kábelek méretezését a Volt, Amper és a hossz megadása után megmutatja nekünk, hogy milyen vastagságú kábelre lenne szükségünk.
   • Itt megadtam azt, hogy 12Voltos rendszerről van szó melyen a kettő darab GTX1050Ti 75+75=150Wattját szeretném kiszolgálni egy 40cm-es kábelen, mely a valóságban sem hosszabb de ha 50cm akkor sem változik az érték, mely 5mm² (17A max) ez pedig az AWG14-es kábelnek felel meg.
  • AWG14 – Amire szükségünk lenne!
   • Ez a kábel szemben az AWG18-al nem +-1mm-es érvastagsággal rendelkezik és jelöl hanem 2,5mm-ert.
   • Az AWG18-as kábel így maximum 6-8Ampert visel el úgy, hogy különösebb baja nem lesz és még nagyon melegedni sem kezd el.
   • Az AWG18-as kábellel a kettő GTX1050Ti megtáplálása nem helyes mivel a kábel túlmelegedhet és megolvadhat esetleg a csatlakozót olvaszthatja meg olyan módon, mint a képeken is látható.
  • A Zalman ZM-770XT táphoz kapott kábelek egyike sem felel meg ennek a kritériumnak. Vagyis hiába van nekünk a tápegység részéről 4 külön águnk, ami áganként 20Ampert vehet fel, ha a kábelünk még ennek a felét se bírja.
  • De akkor 1 darab GTX1050Ti 75Watt vagyis 6,25Amper és 1 darab GTX1060 melynek van külön PCIe 6 tűs betápja hogyan égethet le egy 6-8Ampert kötelező elviselésére alkalmas kábelt, illetve a csatlakozóját?
   • Feltételezzük, hogy a GTX1060 a legtöbb áramot a PCIe csatiján veszi fel nem a PCIe sínen, így lényegében és lényegesen nem terheli a kábelt, legalábbis nem olyan mértéjben, hogy gondot okozzon. De akkor mégis, hogy?
   • Úgy, hogy ezek a csatlakozók nincsenek ekkora áramfelvételre felkészítve. Ezek a csatlakozók gyakorlatilag még ha a kábel bírná is, ők feladják és elolvasztja a kábelt ott, ahol a legnagyobb az átmenő áramerősség.
  • Megoldás?
   • Mivel nincs ilyen speciális csatlakozóm így nem tudom kicserélni esetleg a kábelezést, de még van bőven komplett 3 SATA csatlakozóval rendelkező kábel melyet a tápegységhez kaptam így:
   • A 2 darab GTX1060 kártya, ami egy tápkábelen van és 2 SATA csatlakozó táplálja a kettő PCIe Riesert. A kettő külön-külön PCI-e csatlakozó pedig biztosítja számukra a szükséges áramellátást.
   • A 2 darab GTX1050Ti kártya, amik kettő külön 3 SATA csatlakozóval rendelkező kábelen vannak, így külön kábelen kapják meg a 75Wattos fogyasztásuk mellé párosuló +-6,25Amper igényüket.

Jelenleg ezzel a megoldással a kábelek nem melegednek és eddig minden rendben zajlik, jelenleg nem piszkálom a kábeleket de szeretném majd a későbbiekben egy átépítés után pontosan egy Multiméterrel megmérni azt, hogy melyik kábelen pontosan mennyi Amper folyik át különösképp a PCIe Rieser + PCIe tápellátásos kártyákra koncentrálva.

18AWG kábel…

Mi a tanulság akkor ebből az egészből? Az, hogy nem csak arra kell figyelni, hogy a tápunk hány Watt leadására képes, hanem arra is, hogy a mellé kapott kábelek milyen terhelési értékekkel képesek működni. Szóval nem is annyira egyszerű ez, mint a legtöbb ember gondolná, ezért mindenképp érdemes egy hozzáértőt megkérdezni vagy nem kísérteni a sorsot. Ha a tápegységük 4 külön kábelkötegen biztosít nekünk 6+2 vagy 4+4 tűs PCIe tápcsatlakozót akkor ezt semmiképp se akarjuk se barkács, se egyéb duplázó megoldásokkal bővíteni, elégedjünk meg a 4 PCIe kábelköteggel és üzemeltessünk az adott tápról 4 darab PCIe tápigényes kártyát.

Vagy vegyünk nagyobb tápegységet aminek több csatlakozója van vagy üzemeljünk be egy másodlagos tápegységet. Utóbbiról hamarosan írni fogok… De mindenképp csak ésszel! Senki sem akarhatja leégetni a gépét a RIG állványát vagy a szobáját kigyújtani. Hiába 12V ha csak a kigyulladó autókra gondolunk az út mentén ne felejtsük el, hogy ott is „csak” 12Volt van