Ezt a bejegyzést legfőképp azon olvasóinknak ajánlanánk, akik rendelkeznek kellő tőkével vagy félretett pénzel ahhoz, hogy beruházzanak egy olyan készülékbe mely alkalmas arra, hogy kvázi „pénz teremtsen”. Ez a pénz teremtés nem teljesen helytálló kifejezés mivel a bányászatnak számos olyan jellemzője van, amit most nem szeretnénk részletezni, azonban egy dolog biztos… Ezekkel a készülékekkel, igenis lehet „pénzt teremteni”.

Nagyon sok helyen lehet olvasni azt az egyszerű választ erre a kérdésre, hogy NEM. De nem igazán részletezi senki sem azt, hogy miért nem. A leggyakoribb álláspontok rendre a következők szoktak lenni:

  • gyorsan elavulnak ezek a speciális eszközök (amiket igazából másra nem is nagyon tudunk használni), vagyis a Bitcoin Miner(ek),
  • túl sok áramot fogyasztanak és emésztenek fel, lényegében felesleges számításokra,
  • egyszerűen olyan költséges ezeknek a beszerzése, hogy az a gép amire futja a dugipénzből már semmire sem jó,
  • ha az ember kicsiben, pár géppel próbálkozik semmire sem megy, és így tovább…

A fenti négy alapveő aggályra válaszolva:

  • ha azt vesszük alapul, hogy a Bitmain AntMiner S5 készülék 2014 végén jelent meg, majd a Bitmain AntMiner S7 valamikor 2015 közepe-vége fele, úgy elég gyorsan tekinthető a fejlődés. Azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy megfelelő szemlélettel a Bitmain kínálat jelenlegi csúcsát képviselő S9 mellett, nagyon sokan vannak még, akik az S5-ös géppel bányásznak olyan digitális valutákat, amiknek még nem kell akkora számítási kapacitás, mint a Bitcoinnak. Vagyis? A készülékek fejlődése tényleg gyors ütemben zajlik, de az új digitális pénznemek is egyre csak szaporodnak, és ahogy kezdetben a Bitcoinhoz is elég volt az AntMiner S5 úgy jelenleg azokhoz is elegendő még az a készülék. Azt sem szabad azonban elfelejteni, hogy jelen állapot szerint a Bitmain AntMiner S9 több mint 1 millió forintos áron szerezhető be idehaza, de külföldön sem épp kedvezőbb árú a kínálat. Ezzel szemben az S5 és az S7-es készülékek még elfogadható áron beszerezhetőnek számítanak most így 2018 év elején.
  • A feleslegesen elpazarolt energia kérdésébe nem szívesen mennénk bele. De miért is? A példa érdekében, gondoljunk egy iskolai, városi könyvtárra, ahol a látogatók eltérő érdeklődési kőrrel érkeznek de mégsem mondogatják megállás nélkül azt, hogy engem csak a sütés-főzés érdekel minek van itt ennyi irodalmi könyv, minek kellett ezeket egyáltalán kinyomtatni, energiát pazarolni rájuk?! Vagy hasonlóképp lehetne azt is mondani, hogy ha nem kellene lámpát gyújtani vagy TV-t nézni akkor elektromos áramra se lenne szükség. Igen, de érjünk már végre el oda, hogy ez a mai világ, ha tetszik, ha nem ameddig elektromos árammal működik minden és nem esővízzel, addig igenis bármit teszünk hatalmas energiát emésztünk fel. Az már más kérdés, hogy ezt kriptovalutákkal vagy megállás nélküli facebook nézegetéssel érjük -e el.
  • Lényegében az első válaszban erre is kitértünk, de annyival még kiegészíteném, hogy a nagy „célgépek” mellett sokan vannak, akik a technológia megismerésének céljából még USB-s minerekkel is kísérleteznek, így egyáltalán nem az a kérdés, hogy mennyire vagyunk kitömve pénzel, hanem inkább az, hogy nyitottak vagyunk -e az új dolgokra vagy sem. Ha nem akkor adhatnak nekünk 1 Ft-ért USB Minert úgysem vesszük meg de van mikor egy AntMiner S9-re sem sajnálunk másfél millió forintot kiadni. Akkor?
  • Mint a legtöbb esetben úgy itt is igaz is meg nem is… A kérdés az, hogy mi ebből az egészből meggazdagodni szeretnénk, vagy csak a havi fizetést szeretnénk kicsit kiegészíteni, vagy szeretnénk részt venni egy új dolog születésében és reménykedni, hogy ha egyszer befut akkor valamit csak kapunk belőle mi is… Ezért nem mindegy, hisz akinek az a terve, hogy pár érmét összegyűjtsön egy adott kriptovalutában, annak akár egy USB Miner is elegendő lehet, de aki napi több tíz-száz-ezer érmét szeretne összegyűjteni akár a nagyobb kihívást jelentő Bitcoinból is, annak komoly anyagi fedezettel kell rendelkeznie. Oroszországban az sem ritka, hogy valaki egy komplett elektromos áramot előállító üzemet vesz, annak érdekében, hogy a mellette felépített komplexumban megszámlálhatatlan mennyiségű készülékkel bányászhassa pl., a Bitcoint.

Összegezve tehát: Ha tisztába tudjuk tenni azt, hogy mit szeretnénk ebben a kripto-világban elérni, mire szeretnénk ösztönözni magunkat a cél elérésének az érdekében úgy IGEN érdemes belevágni még most 2018-ban is! De ha nem áll össze a fejekben az, hogy ez az egész mi akkor tényleg jobb, ha bele se vágunk mert felesleges kiadásként fog csak szerepelni a hó végi összesítőben, ennek pedig tényleg nincs értelme.

Én személy szerint az javasolnám, hogy aki érdeklődik a téma iránt úgy elegendő egy pici USB-s eszközzel is vagy a saját számítógépével is nekifogni a bányászatnak, ha bízunk abban, hogy egyszer csak „befut” az a kripto-valuta, ami mellett mi letettük a voksunkat, akkor még ha csak pár egységnyi is lesz nekünk belőle, az is sokat fog érni, ha át szeretnénk majd váltani valami másra. De ez már inkább legyen egy másik cikk folytatása.